Orthopedische revalidatie
Onder orthopedische revalidatie verstaan wij het verbeteren van het functioneren bij een probleem aan uw botten, gewrichten, spieren en andere onderdelen van uw ‘houding- en bewegingsapparaat’. Dit probleem kan ontstaan zijn door een ongeval waarbij u letsel heeft opgelopen (multi-trauma). De revalidatie kan na een operatie plaatsvinden, maar kan ook gericht zijn op het voorbereiden op of voorkomen van een operatie.
Veel voorkomende trajecten binnen de orthopedische revalidatie zijn:
- Het plaatsen van een totale knie- of heupprothese.
- Operaties bij wervelinzakkingen of stenose.
- Operaties aan botten zoals het plaatsen van een pen of plaatje na een botbreuk.
- Breuken die conservatief (zonder operatie) moeten herstellen.
Voor de operatie staan adviseren en informeren centraal. Wat staat u te wachten na de operatie. Zo leert u omgaan met loophulpmiddelen (zoals krukken, rollator, looprek) en wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de kracht en algehele conditie om het herstel na de operatie te bevorderen.
De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie te starten met fysiotherapie.
Het grootste gedeelte van de behandeling zal bestaan uit functionele oefentherapie. Hierbij wordt de belastbaarheid verhoogd en worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, tijdens uw werk en tijdens het sporten weer hersteld.